24 oktober 2016

Það sem enginn sér / Island 1989

Valgeir Guðjónsson var en framgångsrik och seriös låtskrivare som - om man får tro SVT:s rutinerade kommentator Jacob Dahlin - var den person som tilldelats flest guldskivor på Island. Han hade redan vunnit den inhemska uttagningen 1987 tillsammans med sopranen Halla Margrét och nu knep han ännu en förstaplats med ännu en ung talang vid mikrofonen.

19-årige Daníel Ágúst Haraldsson hade redan i två år sjungit i popbandet Ný Dönsk och ägnade sig mest åt lite modernare toner än de Valgeir nu komponerat åt honom. Till råga på allt krockade finalen i Schweiz med de nationella studentprov han egentligen borde koncentrerat sig helhjärtat på. In i det sista var han tveksam om han över huvud taget borde resa.

I Lausanne spelade Valgeir flygel bakom sin artist, precis som han gjort i Bryssel två år tidigare. Daníel sjöng bra men gjorde ett lite anonymt framträdande. Den melankoliska balladen gick tydligen samtliga jurymedlemmar spårlöst förbi och Island fick inte en enda poäng under röstningen. Startfältet var verkligen proppfullt av ballader och Islands bidrag blev helt enkelt en lugn låt för mycket.

Daníels karriär tog ingen skada av nederlaget. Ný Dönsk förblev mycket populära och några år senare skulle han nå internationell ryktbarhet som sångare i bandet GusGus. Båda banden hör idag till öns mest framgångsrika genom tiderna.

Valgeir Guðjónsson tog däremot nollpoängaren både hårt och personligt och fick en rejäl svacka såväl i karriären som i sitt fortsatta låtskrivande.



Daníel / Það sem enginn sér (Island 1989)
22:a plats av 22 bidrag i Lausanne

1 kommentar:

  1. Det som undertecknad minns bäst med denna låt är nog mest den inte så smickrande scenutstyrseln Daníel hade i Lausanne. Släpig vit skjorta, grå byxor uppdragna över naveln, och en stor medaljong runt halsen. Man skulle kunna tro att klädvalet skulle ha varit en pik mot tävlingens höga klädbudget, men mest sannolikt berodde det mer på att RÚV varit snåla mot Daniel. Då kan man tillägga att det pris han fick för att ha vunnit på hemmaplan det året var en kaktus!
    Numera är låten också mer känd under titeln “Það sem enginn heyrði” (”Det som ingen hörde”).

    /Lukas, ESC-Panelen

    SvaraRadera