19 maj 2018

Moi, tout simplement / Schweiz 1993

Man skulle lätt kunna tro att Schweiz inte hade någon tilltro till sina egna artister. För andra gången på sex år vann en kanadensisk artist den schweiziska finalen och fick försvara de helvetiska färgerna i ESC.

Varför artisterna från Québec dök upp just i Schweiz är något av ett mysterium. Här finns ingen självklar koppling och Schweiz har ingen särskilt imponerande egen musikmarknad. Det skulle varit mer sannolikt att kanadensarna skulle velat tävla för Frankrike i så fall. 

Hur som helst hade det ju gått vägen då Céline Dion representerat alplandet i Dublin 1988. Nu satte man hoppet till Annie Cotton - en 17-åring från Montreal med lång erfarenhet av att underhålla. Inte minst hade hon skådespelat i ett par avsnitt av Watatatow, en klassisk ungdomsserie och långkörare som gjordes i närmare hundra avsnitt under femton år.

Riktigt hur Christophe Duc och Jean-Jacques Egli (Schweiz 1987) fick kontakt med Annie förtäljer inte historien men väl på plats i den schweiziska tv-studion blev det en promenadseger med fullpoängare från samtliga jurygrupper utom en.

”Moi, tout simplement” (”Jag, helt enkelt”) var en klassiskt uppbyggd schlagerballad - som möjligen kändes snäppet mer tysk än fransk - med en text som förkastade alla som söker framgång och kändisskap bara för sakens skull. Den texten har knappast blivit mindre aktuell med åren.

I Millstreet höjde sig den schweiziska delegationen flera grader. Låten hade fått ett stort och luftig arrangemang som passade väl för den irländska orkestern och Annie sjöng betydligt vassare än i den nationella finalen. Det bar förvånansvärt långt och Schweiz hade häng på segern nästan ända in i det sista.

Idag har ”Moi, tout simplement” skrivit in sig i eurovisionshistorien även av en annan anledning. I drygt tjugofem år var det den sista låten på franska som placerat sig bland de tre främsta i en ESC-final. 

Den massiva franskspråkiga dominansen från tävlingens tidiga år vittrade bort och det skulle ta ända fram till 2021 innan någon låt på franska skulle visa framfötterna på nytt, men då skedde det med besked: Frankrike kom tvåa och Schweiz trea.

Annie Cotton blev aldrig någon lika stor stjärna sådär som Céline Dion blivit men skådespelar ännu hemma i Québec där hennes röst inte minst hörts i många reklamfilmer.

Uppdaterad 25 oktober 2021



Annie Cotton / Moi, tout simplement (Schweiz 1993)
3:e plats av 25 bidrag i Millstreet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar