25 oktober 2017

Jan Jan / Armenien 2009

Måhända höjdes ett och annat ögonbryn i förvåning då systrarna Arshakyan vann den armeniska uttagningen inför Moskva. Båda två var etablerade och välkända men hade mest ägnat sig åt jazz och folkmusik och inte särskilt mycket åt pop.

Storasyster Anush hade vunnit en viktig sångtävling redan som 13-åring och var också en framgångsrik kompositör. Tillsammans med den två år yngre Inga hade de båda uppträtt både på hemmaplan och inför exilarmenier över stora delar av världen. Nu hade de börjat samarbeta med ett nytt management som tyckte att man gott kunde blanda upp systrarnas folklore med lite mer samtida rytmer och klanger.

Vinnarlåten hade två olika titlar, båda på armeniska. "Jan Jan" betyder ungefär "Älskling" - om man vill markera att man tycker om någon kan man lägga till "jan" efter deras namn. Om man kallar någon "jan jan" är det alltså en förstärkning, även om det lika gärna kan syfta på en syster eller bror som på något man är kär i.

Den andra titeln var "Nor par" ("En ny dans"), och den hade man tagit fasta på då man spelade in den färgstarka och sprittande videon till låten. Underligt nog tog man inte med sig något av det galna och spralliga med sig till scenframträdandet i Moskva.

Där satsade man istället på vackra kläder som skulle föra tankarna till forntida armeniska drottningar. Vackert och stilfullt men på tok för stelt för en struttig låt om att dansa. Tiondeplatsen var Armeniens dittills sämsta men låten blev en hit på hemmaplan och ett bra startskott för systrarnas nya skiva.

Inga och Anush hör fortfarande till sitt lands mest älskade artister och har fortsatt att blanda pop med folkmusik. 2015 återvände Inga till ESC som en del av gruppen Genealogy.



Inga & Anush / Jan Jan (Armenien 2009)
10:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar