16 april 2017

Piove / Italien 1959

Det hade tagit en stund men så småningom hade "Volare" (Italien 1958) erövrat världen och blivit en sång på allas läppar. Man kan tycka att även artisten Domenico Modugno borde ha blivit världsberömd men riktigt så fungerade inte musikbranschen på 1950-talet.

Visst hade Modugno sålt en imponerande mängd skivor i eget namn såväl i Europa som over there i Amerikat, men en sång som fick vingar tog inte alltid sin artist med sig. Det var fortfarande vanligt att många artister spelade in samma låtar och en evergreen var alltid större än personen som sjöng den.

Åtminstone hade Domenico blivit superstjärna hemma i Italien och äntrade 1959 års Sanremofestival som storfavorit och vann mycket väntat med "Piove". Än en gång hade han lyckats ge sin sång "fel" titel. "Volare" heter egentligen "Nel blu dipinto di blu", medan världen känner "Piove" betydligt bättre som "Ciao Ciao Bambina".

I vanlig ordning skickade Italien sin Sanremovinnare till ESC och nu kunde man ju tänka att den internationella juryn skulle ha tinat upp en smula efter Domenico Modugnos monumentala framgångar. Istället blev utdelningen ännu snålare än året innan.

Inte för att det spelade någon roll. "Piove" blev ännu en världshit - inspelad i otaliga versioner av otaliga artister - och utan tvekan det överlägset mest framgångsrika av 1959 års bidrag.



Domenico Modugno / Piove (Italien 1959)
6:e plats av 11 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar